Vuosi lähestyy loppuaan ja liittymisneuvottelut Kustavin kunnan vesihuoltoon näyttävät hyvin kaukaisilta haaveelta. Kunnilla on paljon muitakin asioita ratkottavanaan SOTE:n seurauksena ja toimivien järjestelmien haltuunotto ei silloin ole varmastikaan listan alkupäässä. Realismia on pitää oma vesiosuuskunta hyvässä kunnossa ja odottaa sopivampaa hetkeä yhdistymistä ajatellen ja siihen valmistuen.

Tyhjään eivät nämä toimet ole kuitenkaan valuneet vaan edistymistä kyllä monessakin suhteessa tapahtunut. Ymmärrys asioiden monimutkaisuuteen on parantunut! Esiin on noussut eri ratkaisumalleja joilla yhteistyön kautta voidaan toiminnan laatua- ja kustannustehokkuutta parantaa.

Erityistä merkitystä annan sille, että Kustavin kunta kunnanjohtajan ajatuksesta aikoo pitää ensimmäisen yhteisen kokouksen kaikille Kustavin kunnassa vesihuoltotyötä harjoittaville vesilaitoksille/ -osuuskunnille. Tämä on iso harppaus oikeaan suuntaan ja antaa mahdollisuuden yhteisten ongelmien ratkomiseen, sekä yhteistyön syventämiseen. Tämän kautta voimme saada merkittävää synergiaa monella tavalla omien toimintojen järjestämisessä.

Itse koen tämän olevan vuoden 2007 jälkeen merkittävin kädenojennus kunnalta vesiosuuskuntiin päin. Vesiosuuskunnat ovat jäsentensä omalla satsauksella ottanut hoitaakseen vesihuollon omilla alueillaan. Tämä tehtävä kuuluu kunnan perustehtäviin (infraan) sillä ilman käyttövettä tuskin kunnassa asukkaitakaan olisi kovin suuri määrä? Tosin ymmärrän, että tämä kehitys on ollut ainoa mahdollinen koska pieni alle 1000:n vaki- asukkaan kunta ei olisi mitenkään voinut tehtävästä suoriutua. Varsinkaan jossa kantaväestökin laajalle harvaanasutulle alueelle jakautuneena. Vesiosuuskunnillakin siinä ollut riittävästi haasteita vaikka osakkailla motivaatio tietenkin voimakas koska omasta vedensaannista jokaisella kysymys.

PVVOK on omasta osuudestaan selvinnyt jopa hyvin olosuhteet huomioon ottaen, mutta ei ilman kiitettävää talkoohenkeä. Siitä kiitos etenkin hallituksille jotka ilman kokouspalkkioita ja jopa matkakorvauksia ovat asioita hoitaneet. Taloutemme on vakaalla pohjalla ja käytännön toimet osaavien käsissä. Siitä huolimatta vesiosuuskuntien yhteistyölle on sosiaalinen tilaus ja sillä pystymme asiat vieläkin varmemmin hoitamaan!

Toivotan kaikille oikein Hyvää Joulua!

Juhani Helminen

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *