Osuuskunta-/vuosikokous 16.7.2023 valtuutti pvvok:n hallituksen korottamaan Vesiliittymän hintaa 20 %:a. Hallitus päätti kokouksessaan 5.8.2023 yksimielisesti korottaa Veliliittymän hintaa 20 % eli 1000 €:lla. Eli vesiliittymän hinta tämän jälkeen on 6000,00 euroa.

Tämä on perusteltua yleisen hintatason nousulla niin materiaalien kun palkkatasonkin osalta. Esim. ”isoveljemme” VOK Kustavi veloittaa Vesiliittymästä 7500,00 €. Täysin selvää on, että emme pysty ostotyöllä halvemmalla asioita hoitamaan kun VOK paremmin varustautuneena omalla työvoimallaan.

Tämä hinta-asia herättää aina välillä kysymyksiä, että miten se putkenpätkä nyt niin kalliiksi voi tulla. No eihän se välttämättä aina tule, mutta osuus tarkoittaa osallistumista koko vesijohtoverkostomme rakennuskustannuksiin ja varautumiseen tuleviin huolto/korjauskustannuksiin. Tämän vuoksi emme voi elää kädestä suuhun hinnoittelussa. Käytännössä jokaisesta liittymästä tulisi jäädä jotain nk. pahan päivän varallekin. Tosin vesiosuuskuntamme taloudellinen tila on toistaiseksi hyvä, mutta uusien liittymien rakentaminen alkaa olla lopuillaan runkoputkiemme kapasiteetin vuoksi. Käytännössä tarkoittaa, että ennen pitkää alamme syömään säästöjämme ja tähän on varauduttava.

Tuleva kehitys edellyttää hallitukselta ja etenkin jäsen/osakaskunnalta ymmärrystä yhteisen taloudenhoidon tärkeydestä ja siihen ennalta varautumisen välttämättömyydestä.

Onneksemme meillä on mahdollisuuksia merkittävienkin säästöjen tekemiseen jo pelkästään eri vesiosuuskuntien yhteistyön parantamisen kautta. Kustavin kunta olisi luonteva koordinaattori koska toimimme kunnan perusinfran jatkeena kukin omilla kunnan määräämillä osa-alueilla ja kunnan valvonnan alaisina.

Tässä näyttää nyt olevan ”momentumia” johon kannattaa panostaa ja sen teemme ainakin pvvok:n osalta parhaamme mukaan.

Juhani Helminen

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *