KÄYTTÖVEDEN LAATUONGELMIA

KÄYTTÖVEDEN LAATUONGELMIA

Koelsuun alueella kiinteistöltä ilmoitus käyttöveden värihaitasta 27.11.2020. Asia raportoitu Kustavin kuntaan ja sovittu, että terveystarkastaja tulee ottamaan vesiväytteen ko. kiinteistöltä heti kun ehtii.

Terveystarkastaja ottanut yhteyden allekirjoittaneeseen ja ilmoittanut alustavasti, että sameutta vedessä esiintyy ja tarkempi analyysi valmistuu lähipäivinä. Sitä odotellessa suositus on, että juomavesi tulisi keittää vaikka mitään bakteereita ei tiedossa. Tämä on siis varmuustoimenpide!

Tiedoksi kaikille, että ko. putkeen ei voi päästä mitään ulkoisia partikkeleja lukuun ottamatta Rauhalantien liittymästä Kustavin kunnalta ostamamme vettä. Netissäkin harhaanjohtavaa ja virheellistä infoa haluan korjata, että vesiosuuskuntamme EI SUORITA VEDEN PUHDISTAMISTA vaan ostaa kunnalta jäsenilleen jakaman käyttöveden sillä paineella kun kunta sen toimittaa. Siis meillä ei ole paineenkorotusta!

Nämä ”purskahdukset” joissa aina vesijohtojen sisäseinämille muodostuva sedimentti ajoittain paineiskujen vaikutuksesta lähtee liikkeelle on tavanomainen ilmiö varmasti kaikissa vesijohtoverkostoissa ja myös vaaraton. Asiaan kuitenkin tulee suhtautua täydellä vakavuudella ja ryhtyä ongelman poistaviin toimenpiteisiin.

Olen toistuvasti muistuttaneet, että vesiosuuskunnan hallinnolle tulee aina ja välittömästi ilmoittaa mikäli käyttövedessä havaitaan haju-, maku- tai värimuutoksia. Tätä varten meillä on esim. näillä kotisivuillammekin ilmoituskaavake. Jos tuntuu vaikealta niin soittakaa suoraan vaikka minulle 0400 665773.

Muistutan myös jälleen kerran, että vesiosuuskuntamme vastuut vedestä rajoittuvat kiinteistösulkuun jonka upotamme routimiselta suojatusti. Tästä eteenpäin kiinteistölle vedetyt vesijohdot ovat täysin kiinteistönomistajan omalla vastuullaan. Esim. vesinäyte tulee aina ottaa välittömästi kiinteistösulusta kiinteistölle johtavasta 32 mm:n siniraita vesijohdosta jotta sillä on merkitystä vesiosuuskunnan vesijohtoverkoston vedenlaadun arviointiin. Tiedossamme on, että vettä kiinteistöillä johdetaan mitä mielikuvituksellisimmin tavoin esim. auringossa makaavia putkia pitkin jolloin takuuvarmasti ainakin haju- ja makuhaittojakin ilmenee. Tällaisista viritelmistä ei tulisi juomavettä käyttää ilman keittämistä ainakaan lämpimänä aikana. Siis kerran vielä. Kiinteistön omistaja vastaa kiinteistöllään rakennetuista vesijohdoista ja sen käytöstä.

Kaikesta em. huolimatta! Mikäli vähänkin epäilette käyttöveden laatua niin ottakaa puhtaaseen lasipulloon tai sitä varten hankittuihin astioihin näytteet ja viekää ne alan liikkeeseen analysoitavaksi. Mikäli epäpuhtauksia löytyy niin vesiosuuskunnalle välitön ilmoitus niin tutkimme asian. Tulee muistaa, että jos vika on kiinteistön vastuualueella niin kiinteistön omistaja maksaa muussa tapauksessa vesiosuuskunta.

Mihinkään hysteriaan ei ole aihetta vaan kyllä tiedotamme välittömästi jos vakavampaa aihetta sairastumiselle tai veden käytön rajoittamisella on.

Hyvää joulunalusta kaikille!