Pohjois-Vartsalan jäsen-/vuosikokous pidettiin 26.5.2024 klo 14:00 – 14: 40 sääntöjen mukaisesti toukokuun aikana mitä hienoimmassa kesäsäässä. Siihen se hienous sitten päättyikin!

Olin todella tyrmistynyt kun selisi, että vain 1 hallituksen jäsen lisäkseni oli saapunut Kustavin kunnantalolle ko. tilaisuuteen Annan (Annan Tilitoimisto Oy) lisäksi. Tyrmistystäni lisäsi, että etänäkin osallistui vain 1 hallituksen ulkopuolinen jäsen ja 2 hallituksen jäsentä. Tämä tuntui todelta pahalta sen jälkeen kun asian eteen oli todella tehty paljon työtä. Keskeneräiset asiat oli lähes tarkkaan ”siivottu” pöydältä ja vesiosuuskuntamme varmasti parhaassa iskussa mitä se koskaan on ollut historiamme aikana vuodesta 2007.

Palkkioita ja kiitosta en työstäni kaipaa, mutta tämä oli kyllä jo liikaa! Kokous oli kaikin puolin laillisesti kokoonkutsuttu ja ehdotettuna/kannatettuna puheenjohtana tein mitä tehtävissä oli. Lakisääteiset asiat käsiteltiin ja päätökset tehtiin, mutta millä kokoonpanolla onkin sitten aivan oma kysymys?

Lakisääteisistä asioista kohta 8. ei päästy tulokseen koska ehdokkaita hallitukseen ei ilmennyt ja hallituksesta 6 eroamassa. Eron syykin selvä eli pettymys Kustavin kunnan kanssa yhdentymisestä johtuvasta takaiskusta. Tähän oli satsattu vuosien odotus/valmistelu ja näin se sitten purkautui. Tämän johdosta kokous päätti, valita vähintään 4 henkilöä hallituksesta (päätösvaltainen) jatkamaan ja valmistelemaan ylimääräistä jäsenkokousta. Ylimääräisen jäsenkokouksen asialistalle otetaan ESITYSLISTAN kohda 7. Määrätään hallituksen puheenjohtajan ja jäsenten palkkiot, sekä kohta 8. Valitaan tarvittavat jäsenet hallitukseen. Kokous pyritään saamaan aikaiseksi viipymättä, mutta kuitenkin lain ja sääntöjen mukaisesti.

Toivottavasti kaikki n. 190 jäsentä ymmärtää, että tällainen maksaa ja on vastuutonta toimintaa. Osuustoiminta edellyttää hieman osallistumista ja mieluusti vuorovaikutuksella. Hallituksessa on hyvä olla eri alueilta henkilöitä joilla oman alueensa paikallistuntemus ja mahdollinen sosiaalinen verkosto. Yhteistyöllä vältämme väärinkäytökset ja pidämme osuuskuntamme kustannustehokkaana.

Tällaisen vesiosuuskunnan hallinnossa ei tarvitse olla mikään ”ydinfyysikko” vaan pärjää ihan terveellä päättelykyvyllä ja rehellisyydellä! Toivottavasti tämä ei enää toistu sillä vaihtoehdot käyvät vähiin, eikä mikään niistä ole ainakaan taloudellisesti ja toiminnallisestikaan omistajajäsenten edun mukaista. Kokeiltu on ja huonoksi havaittu!

Ellei Kustavin kunnan päättäjät ole osuuskunnastamme kiinnostunut ja itse emme halua asioistamme päättää vaihtoehtona on esim. alkaa vakavat keskustelut VOK Kustavin kanssa. Heillä on resurssit hoitaa meidänkin toimintomme ja yhteistyö pelannut koko ajan. Tulee myös muistaa, että vaikka kiinteistöveroillamme rahoitammekin n. 60 % kustavin bedjetista meillä osa-aikaisilla kuntalaisilla ei ole äänioikeutta sen jälkeen asioissamme. Toisin kun VOK Kustavissa mahdollisuus jopa hallitusjäseneksi?

Vetoan omistajäseniemme ymmärrykseen omasta parhaasta ja suhtautumaan asioihin vastuuntuntoisemmin!

Ps. nukuin yön yli ennen kirjoittamista!

Juhani Helminen

Samankaltaiset artikkelit